NAGOVOR

 

Zmaga brez poražencev

 

Človek želi biti prvi, najhitrejši, najboljši, največji, najlepši – skratka, pred drugimi. Svet ljubi zmagovalce, ljubi zlato medaljo, a na vrhu je lahko samo eden, je že pred leti pela Colonia. Želja po vrhu se ne zaveda, da vrh pomeni samoto, viharje in zavistne poglede. Nepremagljivi Marc Marquez je po spoznanju premagljivosti nedavno dejal, da ko zmaguješ, so vsi okoli tebe srečni in nasmejani, v težkih trenutkih pa moraš pokazati, iz kakšnega testa si. Spominjam se tudi svarila Marka Avrelija, da je čas bivanja v vladarskih hišah kratek.

Tekmovalnost sodobne družbe mnoge sili v prepričanje, da je neuspeh vse, kar ni popolno, v resnici pa popolnost ni edina oblika uspeha, nepopolnost pa je lastna slehernemu.

Ponižnost ni nizkost niti nizkotnost, nikakor ponižanost, še manj strah ali nemoč. Ponižnost je sposobnost zavedanja, da dobro ni samoumevno, da smo drobna kapljica v morju časa, da so določene oblike moči varljiva in minljive ter da ljudje, ki se silijo v svetlobo žarometov, ne ljubijo žarometov, temveč obsijanost svoje podobe. Ponižnost pomeni spoštovanje drugih, preteklosti, prihodnosti in soodvisnosti. Ponižnost pomeni tudi privilegij, da se enako počutimo in enako vedemo do drugih, če imamo v žepu 5 evrov, 500 evrov ali 50.000 evrov (občutka v zadnjem primeru sicer ne poznam). Morda je ponižnost sposobnost, da ohranimo realen pogled na svet, sebe in ljudi okoli sebe. Dveh kosil na dan ne moremo pojesti, lahko pa nekoga povabimo na kosilo.

Otrok ne ve, kaj je zanj dobro, čuti pa, kaj mu prija. Kasneje v življenju naj vrednota imeti ne odrine vrednote biti. Lahko ste pred drugimi, a raje le v časovnem smislu – naredite nekaj prej kot drugi ali prej, kot drugi mislijo, da boste, vendar druge vključite, pohvalite in pošteno plačajte za njihovo delo. Tako boste prvi, ne da bi koga pustili za seboj. In vsi se boste dobro počutili, kar je v resnici najboljši življenjski cilj.

Mnogi težko razumejo, da se športniki včasih primejo za roke in skupaj pritečejo skozi cilj.

Marko Gričar

 

“Ekonomist je strokovnjak, ki bo jutri vedel,

zakaj se stvari, ki jih je včeraj napovedal,

danes niso zgodile.”

 

Laurence J. Peter